Ποιοί είμαστε

Είμαστε εσείς.
Είμαστε άνθρωποι της ναυτιλίας, είμαστε νησιώτες, είμαστε εραστές της θάλασσας και λάτρεις της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
Μια ομάδα τέτοιων ανθρώπων, το 1992, συνειδητοποιώντας την έλλειψη από μεριάς τους κράτους, μέριμνας για τον ελληνικό ναυτικό πολιτισμό, ίδρυσαν το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, έχοντας βασικό σκοπό την συλλογή, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση πάσης φύσεως κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων.


Από τους βασικούς ιδρυτές του Μουσείου ήταν μία σειρά από ιστορικές ναυτικές οικογένειες όπως αυτή των Αδελφών Τυπάλδου και της οικογένειας Ποταμιάνου ενώ ο βασικός εμπνευστής της ιδέας ίδρυσης του Μουσείου αλλά και της υλοποίησης και συντήρησής του είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Μελετών & Έρευνας (INMER), ένας αναγνωρισμένος επιστημονικός φορέας με 30ετή παρουσία στην διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.
Μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου έχουν διατελέσει και συνεχίζουν να υποστηρίζουν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της Ναυτιλίας, του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Επιχειρηματικότητας, του Δικαστικού Σώματος, των Ναυτικών Στρατιωτικών Σωμάτων όπως αυτών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.


Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (Καταχ. 3100/29.12.92, τροπ. 53494/06.04.2006), η οποία σημειωτέων δεν έχει ζητήσει και λάβει, στα χρόνια λειτουργία της, καμία κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Άμυνας ή το Υπουργείο Ναυτιλίας. Το Μουσείο συντηρείται και αναπτύσσεται με πόρους που προσφέρουν ευγενικά τα μέλη του Δ.Σ. του, το ΙΝΜΕR και οι Χορηγοί του. Σημειώνεται πως Χρυσοί Χορηγοί του Μουσείου έχουν διατελέσει στο παρελθόν εταιρίες όπως: η Εθνική Τράπεζα, η ΝΟΚΙΑ, η Royal Olympic Cruises, η GEFYRA κ.ά. Εξαιρετική είναι η προσφορά του Δήμου Περάματος, ο οποίος φιλοξενεί στις νέες του εγκαταστάσεις το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης. Σημειώνεται πως οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκού - κοινοτικού προγράμματος URBAN.  


Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο βραχύβιο βίο του έχει καταφέρει να διαφέρει από τα υπόλοιπα ελληνικά Μουσεία γιατί εκτός του ότι στις αίθουσές του εκθέτονται σπουδαία ναυτικά κειμήλια από όλο τον ελλαδικό χώρο, οι πολιτιστικές δραστηριότητές του ξεφεύγουν από τις «κλασσικές» μουσειακές πρακτικές. Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, είναι ένας «ζωντανός» καινοτόμος πολιτιστικός οργανισμός. Ελάτε να το ανακαλύψετε !!!