Το μουσείο ταξιδεύει

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης δεν μένει κλεισμένο στους φιλόξενους χώρους του. Βγαίνει και έξω από αυτούς. Πηγαίνει εκεί όπου κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν, να δουν και να θαυμάσουν την Ελληνική Ναυτική Παράδοση και δεν μπορούν ή δεν την ξέρουν.
Επίσης, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας αλλά και με το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.α.) με κεντρικό άξονα την Ναυτική Παράδοση της Ελλάδας, με τίτλο "Θάλασσα & Τέχνη".
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει συμμετέχει με τα εκθέματά του, σε διεθνείς αλλά και ελληνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να το γνωρίσουν και να το πλαισιώσουν.

Συμμετοχές:  

•    Έκθεση Θάλασσα & Τέχνη 2001, στην Ολυμπιακή Ακαδημία, Αρχαία Ολυμπία, Αύγουστος 2001. Η Έκθεση περιλάμβανε εκθέματα Αρχαίας Ναυτικής Τεχνολογία και πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο "Extraordunary Machnines & Stractures in Antiquity" που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας σε συνεργασία με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και άλλους πανεπιστημιακούς φορείς.  
•    Εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για τον εορτασμό των 75 χρόνων λειτουργίας του υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Στεφανόπουλου, Ιούνιος 2001, Μέγαρο Μουσικής
•    Φωτογραφική Συμμετοχή των εκθεμάτων του στην έκθεση «Η Ελλάδα από την Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο», στο Εθνογραφικό Μουσείο του Αγίου Δομίνικου, Καραϊβική, Μάιος–Ιούνιος 2001.  
•    Διεθνής Έκθεση Ποσειδώνια 2000, Πειραιάς, Ιούνιος 2000.  
•    Διεθνή Έκθεση EXPO 2000, Νέα Υόρκη – Σικάγο, Μάιος 2000.  
•    Διεθνή Έκθεση για το Περιβάλλον, Κάννες, Γαλλία, Μάρτιος 1999.
•    Διεθνή Έκθεση ΕΧΡΟ ‘98, στην Λισσαβόνα, Πορτογαλία. Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης υπήρξε ο βασικός φορέας των μουσειακών εκθεμάτων της έκθεσης του ελληνικού περιπτέρου. Σημειωτέων, το Ελληνικό περίπτερο βραβεύτηκε στα 3 καλύτερα περίπτερα και με τους περισσότερους επισκέπτες.
•    Διεθνή Έκθεση Ποσειδώνια ‘98, στον Πειραιά.
•    Τοπικές εκδηλώσεις Θάλασσα & Τέχνη ‘98, ένας θεσμός πολιτιστικών εκδηλώσεων επιπέδου του Μουσείου υπό την Αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών (Θεοδωράκης, Νταλάρας, Λέκκας, Μακεδόνας, Ανδρεάτος, Λεονάδρου κ.α.) σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.