Ναυάγιο Αντικυθήρων: Ξεκόλλησαν οι έρευνες - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ευρήματα

eyrymata-vythos-arthroΔείτε τι ανέσυραν οι επιστήμονες - Ξεκινάει άμεσα η προετοιμασία για το νέο πενταετές πρόγραμμα, από τον Μάιο του 2020 - Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn». Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων που ενεργοποιήθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο του 2019 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.Η επιχείρηση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον περιορισμένο χρόνο διάρκειας του σωστικού χαρακτήρα της έρευνας.

Αλόννησος: Υποθαλάσσια μουσεία για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών

Mε ελεγχόμενες καταδύσεις.
Σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα μεγάλο υποθαλάσσιο μουσείο και θα είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση, στοχεύει να μετατρέψει το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κοντά στην Αλόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED,

Εντυπωσιακά τα ξύλινα σκάφη του 18ου East Med Yacht Show στη Ζέα

Ήταν όλοι εκεί! Για άλλη μια χρονιά η επιτυχημένη διεθνής έκθεση σκαφών θαλάσσιου τουρισμού, το 18ο east med yacht show, άνοιξε τις πύλες της με ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Σε μια μαρίνα Ζέας που … φόρεσε τα γιορτινά της, διοργανωτές και καλεσμένοι θαύμασαν από κοντά τα εκπληκτικά σκάφη που φωτισμένα όλα, έδιναν ένα ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά.

Ρόδιοι ναυτικοί στη Ναυαρχίδα του Χριστόφορου Κολόμβου

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι ‘θαλασσοκράτορες’ – εδώ και 2500 χρόνια - και όχι μόνον του Αιγαίου. Πολλές οι αναφορές και οι επιβεβαιώσεις, ακόμα και από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος στα Έπη του, αναφέρεται στα πλοία των Ροδιτών που μετείχαν στα ιστορικά και όχι μυθικά δρόμενα. Άλλωστε και οι ‘λέξεις’ επιβεβαιώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Ακόμα και οι πανάρχαιες ελληνικές ονομασίες διαφόρων τόπων ανά την υφήλιο, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της παρουσίας των Ελλήνων ναυτικών στα συγκεκριμένα μέρη. Ιστορικοί ερευνητές, πιστεύουν ότι οι «Αργοναύτες», πραγματικοί εξερευνητές της προϊστορικής εποχής, έφτασαν μέχρι την Λατινική Αμερική, την Πολυνησία και ακόμα μακρύτερα. Γλωσσολόγοι διατείνονται ότι το 1/10 του λεξιλογίου των Μάγιας, προέρχεται από ελληνικές λέξεις, όπως και το όνομα της πρωτεύουσάς τους, ‘Κοζακοάτλ’, που εμπεριέχει την ελληνική ρίζα ‘αλτ’, απ’ όπου έχομε και τις λέξεις «Άτλας», «Ατλαντικός» κ.α.

Πολιτιστική Εκδήλωση & Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη»

Πολιτιστική Εκδήλωση & Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη»

Κατάμεστη, για μια ακόμη φορά, ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη», στις 27/9 και ώρα 18:30.
Η ημερίδα ήταν δομημένη σε δύο μέρη. Στο επιστημονικό με τρείς πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και στο πολιτιστικό μέρος, με χορό και κλασσική μουσική. Αναλυτικότερα, οι τρείς ομιλητές ανέπτυξαν τα εξής θέματα: